Matkultur kan være så mangt

Det er vel lite som kan matche mat som kulturfenomen. Matkultur er et fenomen som er under stadig utvikling, med tilgang på nye råvarer og inspirasjon fra alle verdenshjørner. Matkulturen gjenspeiles i alt fra restauranter og hotellkjøkken, til hvordan vi utruster vårt eget kjøkken i de tusen hjem.

Det er ikke bare kokkestanden som dyrker interessen for mat. Kokebøker, matprogrammer, oppskrifter fra fjernt og nær – når kjøkkenet skal innredes og utrustes, bruker vi svimlende summer på kjøkkenredskap og kniver fra Kitchentime eller tilsvarende. Jeg tror verdien av knivsamlingen med japanske kjøkkenkniver min søster har på benken, overgår det jeg pleier å spandere på en bruktbil.

Du trenger ikke å hoppe så skrekkelig langt tilbake i tid, før situasjonen var ganske annerledes her til lands. For noen år siden Jobbet jeg med et lokalhistorisk bokprosjekt der vi intervjuet de eldre om blant annet matvaner under krigen. Det var fisk tre ganger om dagen, og om fredagen ble det laget samlesuppe av alle restene fra hele uken – med bein og det hele – jeg tror ikke den hadde slått særlig godt an blant matkresne nordmenn i dag.

Sikringskost var et begrep, næringsrik mat på proteiner og vitaminer som skulle holde mangelsykdommer på avstand – kjendiskokker, Michelin- og TV-kokker var en like fjern fantasi som å reise til månen. Det må nevnes, at under research til nevnte bok kom vi over et gammelt møtereferat fra fattigbestyrelsen i kommunen, der det sto omtalt at en gammel kone var tilkjent 5 kg billig-flæsk «på grunn av hennes skrøpelige utseende» – drøy kost, men dette var realiteten i fattige Utkant-Norge for bare noen generasjoner siden.

I dag er matkulturen en helt annen, og vi kan fråtse i et utvalg av ingredienser våre bestemødre ikke engang hadde hørt om. Matlaging blir nå sett på som en kunstform, og mange går langt i å perfeksjonere måltiden, og for de som tar det ekstra seriøst er et utvalg av kjøkkenverktøy essensielt.

Om maten nødvendigvis blir bedre av svindyrt japansk stål får være en annen diskusjon, men det tar seg unektelig godt ut på kjøkkenbenken.